Artikel afbeelding

Nieuwe binnendeuren? Deze vier aspecten zijn belangrijk!

Niet iedereen zal er direct bij nadenken bij het bepalen van het interieur, maar toch hebben de binnendeuren een groot effect op de uiteindelijke uitstraling van uw inrichting. Niet alleen de stijl en het karakter die de deuren bijdragen aan het interieur is belangrijk: binnendeuren zijn ook gebruiksvoorwerpen die tegen een stootje moeten kunnen. Daarnaast minimaliseren de binnendeuren ook deels geluidsoverdracht tussen verschillende ruimtes en creëren zij privacy. In dit artikel leest u hoe het openingsmechanisme, materiaal, stijl en deurbeslag van een binnendeur een effect hebben op de uitstraling van de deur en het gebruik daarvan.

Openingsmechanisme

De belangrijkste factor bij het biezen van een binnendeur is het openingsmechanisme van de deur. De meest voorkomende soort deur is de enkele draaideur, die met behulp van scharnieren in 90 graden in een enkele richting draait. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen stompe deuren, die geheel in het kozijn vallen, en opdekdeuren, die deels over het kozijn heen vallen.

Wanneer u iets anders zoekt dan een standaarddeur, of de deur aan beide kanten wilt kunnen openen, dan kunt u kiezen voor een dubbele doordraaideur. Deze deuren kunnen 90 graden in beide richtingen draaien. Deze deuren komen minder vaak voor, en zijn handig in een kleine ruimte of hoek.

Ook schuif- of roldeuren komen niet zo vaak voor, maar zijn vooral als designelement erg populair. Ook zijn deze deuren een ideale oplossing als er geen ruimte is voor een scharnierende deur. Schuif- en roldeuren sluiten zijwaarts, en zijn gemonteerd op een rails of glijden doormiddel van rollen door een uitsparing. Om deze deuren te plaatsen is een oppervlakte ten grootte van de deur nodig, zodat de deuren volledig geopend kunnen worden. Wanneer u meubels op deze plekken wilt plaatsen, is het een mogelijkheid om de schuif- of roldeur in een holle wand te laten wegschuiven.

Al bovenstaande openingsmechanismen kunnen ook verwerkt worden in dubbele deuren: dubbele schuif- of roldeuren of openslaande deuren. Dubbele deuren geven een prachtig open effect aan twee ruimtes, en kunnen zeer stijlvolle elementen zijn in een ruimte.

Materiaal

Na het kiezen van het openingsmechanisme, kan er gekozen worden voor het materiaal van de deur. Vaak worden binnendeuren gemaakt van hout, maar ook glas, aluminium, kunststof of staal is een optie. Het komt ook veel voor dat binnendeuren vervaardigd zijn uit meerdere materialen, bijvoorbeeld het veel voorkomende glas en hout.

Het materiaal van de deur heeft een groot effect op het karakter van de deur zelf en de uitstraling van de gehele ruimte. Terwijl een stalen deur een strak en industrieel effect heeft, kan een glazen deur twee ruimtes op een mooie manier met elkaar verbinden. Bedenk dus vooraf welke stijl uw voorkeur heeft, en waar u de ruimtes waar de deur tussen geplaatst zal worden voor wilt gebruiken.

Stijl

Na het kiezen van het materiaal, zult u nog de stijl van de deur moeten bepalen. Een houten deur kan bijvoorbeeld zeer klassiek zijn uitgevoerd, terwijl de uitstraling ook zeer strak en modern kan zijn. Een aantal voorbeelden van verschillende stijlen zijn bijvoorbeeld massieve deuren, paneeldeuren, vlakke deuren, glas-in-lood deuren of industriële deuren.

Deurbeslag

Het deurbeslag is het laatste element dat de uiteindelijke uitstraling van de deur zal bepalen. Een deurkruk is het meest voorkomende open- en sluitmechanisme, en worden vaak gebruikt in opdekdeuren. Met een langgerekt handvat kunt u met een deurkruk de deur gemakkelijk openen en sluiten. Ook is hierbij de deurplaat belangrijk, die achter de deurkruk gemonteerd wordt. Een deurgreep is echter een goede optie voor een doordraaideur of schuifdeur, en heeft een heel andere uitstraling.

Gaat u liever voor een minimalistisch uiterlijk? Dan kunt u ook kiezen voor een doordraaideur of schuif- of roldeur ronder deurbeslag. Omdat u de deur al gemakkelijk kunt openen zonder deurbeslag, is het niet altijd nodig.

Op August 17, 2018